Bygglovsbyrå
  • Tjänster
  • Hur Jobbar Vi
  • Om oss
  • Ring oss 0722567506
  • Tjänster
  • Hur Jobbar Vi
  • Om oss
  • Ring oss 0722567506
Search

Vad är Bygglovsritningar


​Bygglovsritningar är en samling av olika arkitektritningar som efterfrågas av din kommun, för att kunna vidare handlägga ditt ärende och fatta ett beslut om ett bygglov är beviljad eller ej.

Bygglovsritningar kan ha andra benämningar såsom Arkitektritningar och A-ritningar, meningen med de ritningar är att redovisa för bygglovsenheten hos din kommun, hur förslaget på ditt ärende kommer att utformas samt synas i förhållande till omgivningen. 
​
Med andra ord bygglovsritningar behövs för att söka bygglov, det gäller de flesta bygglovsärende såsom nybyggnad, tillbyggnad, påbyggnad, fasadändring, och alla Attefalls åtgärder. 

​
​Situationsplan
Är en handling/ritning som redovisar utvändigt de gränserna för ditt bygge, avståndet från tomtgränsen och höjdkurvor över terrängen, tillkommer i skala 1:400 eller 1:500 beroende på tomtstorleken.

Beroende på vilken bygglovs åtgärd som ska göras kan underlaget för situationsplan variera, stora projekt som nybyggnad kräver nybyggnadskarta som underlag.
Detta går på en avgift från kommen, vid beställning medans mindre projekt har mindre krav på underlaget som används vid upprättning av en situationsplan, oftast kan vi ta fram en sådant underlag helt kostnadsfritt.



​

​Situationsplan visar vad byggherren tänker bygga på tomten, vid en nybyggnad så visas var i tomten ska byggnaden placeras, mått på byggnaden, avståndet till tomtgränsen höjden på färdigt golv i meter över havet.


Ett mängd information som beskrivs i situationsplan vidare används i andra bygglovsritningar, byggnadens utvändiga måttet ska används i planritning, de redovisade höjder/markförändring återanvänds i både fasadritningar och sektionsritningar.
​Planritning
Är en handling/ritning som redovisar husets väggar och rumsindelning, detta är den viktigaste ritningen i bygglovsritningar, skala 1:100 som standard.

Största betydelse i denna ritning är hur rummen är indelade och dess funktioner, en stor del i tillgänglighetsanpassning visas i planritningen och den har störst påverkan på bygglovet.


​Planritning visar boarea för varje rum som avgränsas med innerväggar, fönsterplacering, dörrar och möblering av alla rum som redovisas, man ska kunna se ett förslag på ommöblering av alla utrymmen, ifall efter ett par år bestämmer man sig att möblera rummen, ska det vara möjligt med flera alternativ.


Planritning ska ha ett tydligt redovisning av alla håltagning i väggar för det ska används i fasadritning och eventuell sektionsritning.
​Fasadritning
Är utseende på byggnaden från alla fyra väderstreck, huvudanledning till fasadritning är att visa utformning på byggnaden såsom den ska byggas i verkligheten för att få en förståelse på hur stor påverkan kan denna hus ha i omgivningen, man ska alltid tänka att få huset att passa och smälta in i omgivningen bland de resterande huskroppar.


​Fönster och dörrar som redovisades i planritning ska vara tydligt redovisade i fasadritningar och markhöjder som nämndes i situationsplan ska vara synliga, allt detta leder till en helhetsbild på byggnadens påverkan i omgivningen.
​Sektionsritning
Är en genomskärning eller snitt genom byggnaden, antal sektioner kan variera beroende på hur byggnadens uppbyggnad är utformad, antal sektioner är tydligt markerade på planritning.

Sektionsritning är en viktigt del i bygglovsritningar, viktigheten ligger i redovisning av höjder som har ett stort verkan på kvalitet i bygglovsritningar.

Skalan för sektionsritning är normalt 1:100 men detta kan variera, normalt beräknas med exempelvis Sektion 1-1 eller Sektion A-A som leder till enklare tolkning av planritning som redovisar i vilken del av huset sektionen är tagen samt start och slut punkter av sektionen.


​Information som redovisas i sektionen är byggnadens höjd, färdigt golv, våningshöjd och taklutning. Denna information kan ha ett stort påverkan på att få ett godkänd bygglovsritning inför ett beviljad bygglov, exempelvis om den gällande detaljplan har en byggnadshöjd begränsning på din tomt, ska man enkelt ta det informationen i sektionsritning.
Byggnadsnämnden med hjälp av bygglovsritningar kan studera bygglovet och fatta ett beslut om förslaget är beviljad eller nekad.
Efter en granskning av detaljplans planbestämmelser och ett undersökning av hur förslaget är presenterad i bygglovsritningar kan bygglovshandläggaren fatta ett beslut om bygglovsritningar stämmer överens med detaljplan vilket leder till ett beviljad bygglov. 
 

Läs mer på Boverket eller även på Stockholmsstad


​

    KONTAKTA Oss För Mer INFO Eller OFFERT

    Maximal filstorlek: 20 MB
Skicka
Företagsinformation
BLBYRÅ AB
Organisationsnummer- 559331-5780
​Kontakt
Info@bygglovsbyra.se
​
Telefon: 07 22 567 506
  • Tjänster
  • Hur Jobbar Vi
  • Om oss
  • Ring oss 0722567506